torsdag 5. januar 2012

Ufyselig oppgulp av holdninger til funksjonshemmede


Stiftelsen Stopp Diskrimineringen, som i flere år har kjempet mot såvel hverdagsdiskriminering som hatkriminalitet rettet mot mennesker med nedsatt funksjonsevne, mottok nylig et anonymt brev. Det er tydeligvis skrevet av en eldre personer etter rettskrivingen å dømme, men holdningen vedkommende står for er dessverre gjenkjennelige fra mange av dagens debatter om diskriminering, rett til tilgjengelige boliger, arbeid og utdanning og mangt annet. For ikke å snakk om problemet med diskriminering mot pårørende til personer med nedsatt funksjonsevne.
Jeg gjengir "gullkornene" til skrekk og advarsel - og som en påminnelse om hvorfor det er nødvendig å kjempe for universell utforming, likeverdig tilgang til samfunnet og mot fordommer og dumhet:

"DETTE KOSTER DE FUNKSJONSHEMMEDE VÅRT SAMFUNN OG DINE OG MINE SKATTEPENGER!:
"Rett" til "spesialtilpasset" hjem.
"Rett" til sogar en MENGDE sogar KOSTBARE hjelpemidler og KOSTBART spesialutstyr, sogar også ofte SPESIALLAVET BARE for DEN ENE personen!
"Rett" til sogar GRATIS barnehaveplass.
"Rett" til "spesialutdannet" personell allerede i barnehaven.
"Rett" til skoleplass.
"Rett" til "spesialutdannnet" personell/"spesialutdannede "lærere" i ALLE,skoleårene!
"Rett" til "spesialtilpasset" arbeidsplass.
"Rett" til sogar SPESIALtransporl.
"Rett" til fast pleiepersonell24 timer i cl6gnet, 7 dager i uken, HELE ARET!,HELT FRA FØDSELEN!
"Rett" til "avlastning" for foreldrene, ENDA de altså ALLEREDE har GRATIS pleiepersonell HELE DØGNET, HELE UKEN, HELE ÅRET!, og altså IKKE gjør NOE, SELV!
"Rett" til GRATIS "ferie"turer for både den åndssvake og HELE vedkommendes familie!
"Rett" til GRATIS medisiner, i HAUGEVIS !
"Rett" til GRATIS og KOSTBART SPESIALUTSTYRT bolig!
SAMT MEGET, MEGET MER, SOM DU OG JEG BETALER GJENNOM VÅRE SKATTER, SOM VI BETALER AV VÅRT ARBEIDE!
VI arbeider, betaler skatter og avgifter, må SPARE til egen bolig, og får/har ALLIKEVEL IKKE RÅD TIL Å KJØPE EGEN BOLIG,ELLER MISTER DEN VI ALLEREDE HAR KJØPT FOR VÅRE EGNE SPAREPENGER! VI MÅ TA OPP LÅN OG BETALE AVDRAG OG RENTER MENS DE FÅR GRATIS BOLIG, UTEN LÅN,AVDRAG OG RENTER!

VI BIDRAR TIL SAMFUNNET, I ETT OG ALT, MENSDE BARE FÅR OG FÅR UTEN Å GJØRE DET DUST! Søppel skal faktisk på DYNGEN!"

- På en måte tragikomisk og skrevet av en som nok har litt problemer og gjerne vil la det gå utover noen han anser for mindreverdige. Men det er skrevet NÅ og ikke i 1938. Vi har ikke lov til å overse dette eller le det bort.

5 kommentarer:

May Grethe Lerum sa...

Jeg så tilfeldigvis dette innlegget på Facebook.

Nå har jeg lest det nøye, og jeg får en ekkel følelse av at du som har postet det bare er ute etter å røre i allerede opprørt vann.
Hva er du du egentlig vil med dette, Rudolph?

Rudolph Brynn sa...

Er ikke helt sikker på hva du mener med din kommentar, men min hensikt var iallefall å illustrere hvilke holdninger som dessverre rører seg i samfunnet, rasisme og hatkriminalitet er ikke bare noe som er knyttet til etnisk opprinnelse.

Anonym sa...

Rasjonaliteten dette individet henter sine ord fra, og som fungerer som skjellettet til dette monsteret av en ytring er hentet rett ut av den ordinære samfunnsdebatten, den daglige dont i NAV og alminnelig styre og stell. Satt sammen på denne måten ser det perverst ut. Det er perverst. Men det er bare et funksjonshemmet barn av verdier de fleste av oss har i ryggmargen. Fint du løftet det frem. Vi bør holde dette opp foran oss som ett speil og se om vi ikke skimter oss selv. Vondt med nødvendig

hildemargrethe sa...

Jeg kom over bloggen din ved en tilfeldighet fordi jeg søkte for å finne ut hvilke rettigheter vi har ved ombygging av bolig til vår funksjonshemmede sønn. Det var fint lite fant jeg ut, men jeg fant noe som jeg synes var spennende og det var denne bloggen. Utrolig flott mye av det du skriver.
De har nå fjernet særfradraget for tilpassing av bolig og skal styrke husbankens tilskuddsordning, men den gjelder bare for folk med lav inntekstevne. Hva med oss med normal inntekt og så store utgifter på grunn av funksjonshemmingen at vi ikke har råd til å bygge om boligen. Hverken vi eller andre foreldre spør om å få i "hue og ræva" som det her gis inntrykk av. Det vi ber om er hjelp til at våre barn kan fungere som vanlige barn uten funksjonshemminger. Utrolig at slike holdninger som dette finnes. Denne personen skulle forsøkt seg som forelder til ett funksjonshemmet barn slik at han forstod hva han snakket om.

Rudolph Brynn sa...

Hei, - ja det som er feil med disse ordningene er nettopp at de er siktet inn mot de som har svært lave inntekter slik at de med "normal" inntekt alltid må klare seg så best de kan selv. Det samme var tilfelle etter at man opphevet husleiereguleringen; mange ba om støtte fordi de ikke kan betale en leieøkning fra 100 til 200 prosent med "normal" inntekt - men i det offentliges øyne tjente de godt nok..