torsdag 5. januar 2012

Funksjonshemmet student - bli på din hybel!


Det er med stor skuffelse vi leser Kommunaldepartementets høringsforslag om omfattende unntak fra krav om tilgjengelighet til studentboliger . Det virker tilforlatelig: det skal være tilgjengelig toalett i hver etasje i studentboligene og hele 20 % av nye boliger skal være tilgjengelige. Tallet gjenspeiler kanskje at 20 % av befolkningen offisielt har nedsatt funksjonsevne?

Realiteten er - og blir med dette forslaget - noe tristere. Som med andre boliger utgjør eksisterende studentboliger det store flertall og vil fortsatt gjøre det. Vi vet at bare 2 % av dagens studentboliger er tilgjengelige, med andre ord er studenter med nedsatt funksjonsevne eksludert fra å bo i, og besøke andre i 98 % av boligene. Med Navarsetes forslag vil 80 % av de nye boligene også være stengt for funksjonshemmede.

Departementet bruker argumentet at det er bare en del av livet man bor på studentbolig og at det jo blir så mange studenter at man må ta hensyn til økonomien. Begge disse argumentene er villedende. Det er ikke i fellesarealene eller på campus at alt studentliv foregår, men det sosiale livet er vel så viktig i denne delen av livet - man besøker hverandre, kollokverer sammen og har et sosialt liv sammen på hverandres hybler. Det vet enhver som noengang har vært student - samt at de vennskapsbåndene som knyttes ofte har betydning for den senere yrkeskarrieren og voksenlivet. Desto verre er det å være utestengt fra det som for ikke-funksjonshemmede er noe meget naturlig.
Argumentet med at man må ta hensyn til studentenes økonomi er plukket rett fra deler av byggenæringen. Navarsete &Co lytter åpenbart kun til de som hele tiden fremstiller tilgjengelighetskrav som fordyrende, i stedet for å se universell utforming som en markedstilpasning og som en utfordring til innovasjon. I tillegg tar hun ikke tak i at problemet ikke ligger hos funksjonshemmede og andre med behov for likeverdig tilgang til utdannelse og et sosialt liv, men i at boligmarkedet er ute av kontroll bl.a. etter at husleiereguleringen ble opphevet. Oslo og andre byer blir gradvis renset for de som ikke har høye inntekter eller rike foreldre, dette rammer ikke minst ungdommer som skal etablere seg på boligmarkedet. Det er full skivebom fra Navarsetes side implissit å støtte visse næringsinteresser som i lengre tid har arbeidet for å sette ungdom opp mot funksjonshemmede.

Det er også i direkte strid med intensjonene om universell utforming og likestilling som sto i Soria Moria erklæringen som Senterpartiet var en del av. Og i direkte konflikt med nylige uttalelser fra statsråd Lysbakken fra SV som gikk i rette med de elementer innen boligbransjen som prøver å legge skylden på prisstigningen i markedet på krav til tilgjengelighet (og miljøkrav). Dette er ikke hyggelige signaler for unge med nedsatt funksjonsevne som skal ta fatt på livet som student for å skape sin egen fremtid!


Ingen kommentarer: