tirsdag 21. august 2012

Mer utvanning av krav om universell utforming av boliger?

Som fryktet fører Kommunal- og regionaldepartementets utvanning av krav om universell utforming av studentboliger (fra 100 % til 20%) til liknende krav for andre boliger. Denne gang er det adm. dir, Thor Eek i NBBL som i en artikkel i Bygg.no http://www.bygg.no/2012/07/91679.0 viser forståelse for at tilgjengelige boliger skal være for hånden for de som trenger det, men som han sier det:
Kravet betyr at ALLE rom i disse boligene skal være tilrettelagt for rullestolbrukere

Argumentene om at man ikke kan trenge fullt så mange tilgjengelige boliger, og at det i det minste må gis unntak for de minste leilighetene er tilforlatelig presentert, men premissene er uriktige. Universell utforming er ikke for rullestolbrukere, men for at boliger skal være tilgjengelige for alle; eldre, gravide, folk som har brukket benet.

Å utvanne kravene til universell utforming er å se bort fra at universell utforming faktisk er en markedstilpasning og ikke en byrde pålagt byggenæringen. For å ta ett eksempel, innen 2040 vil 1/4 av befolkningen, i følge SSB, være over 67 år gamle. Svært mange vil da ha glede av tilgjengelige boliger. Universell utforming vil gjøre det lettere for flere å bo hjemme, alternativet er sykehjem og de samfunnskostnadene som følger med dem.

Et annet feil premiss er selvsagt grunntanken om at det er krav om universell utforming som presser prisene i boligmarkedet i været. Kostnadene ved å inkludere universell utforming i designfasen for bygninger utgjør som så ofte nevnt 1-2 % av de totale byggekostnadene, noe såvel norsk som europeisk forskning og utredninger viser. Dessverre er likevel universell utforming plukket ut av visse markedsaktører samt talsmenn for FrP og Høyre som syndebukken for de eksploderende prisene i markedet. Dessverre er det ofte nettopp de markedsaktørene som har størst interesse av høye priser som propaganderer for at det er "rullestolskravene" - universell utforming som har skylden.

Status i dagens eksisterende boligmasse (som jo er 98 % av boligene) er at det kun er 5-7 % av boligene som er tilgjengelige. Det betyr at bevegelseshemmede ikke kan føre et normalt sosialt liv - for eksempel gjennom å besøke andre - fordi det store flertall av boliger ikke er tilgjengelige. Dette er også et av de mest negative konsekvensene av utvanningen av krav til studentboliger.

Situasjonen i Norge er i dag er svært dårlig når det gjelder universell utforming av boliger. Det er ikke mer utvanning av kravene, men innovasjon som trenges for å forberede landet på eldrebølgen og oppnå målsettinger om likeverdig tilgjengelighet for alle i vårt samfunn.

Ingen kommentarer: