mandag 5. oktober 2009

Leieboernes dag


I dag 5. november er det leieboernes dag internasjonalt.

I den anledning er det interessant å merke seg at på møtet i Bydelsutvalg Frogner den 29. september ble det enstemmig vedtatt en resolusjon som oppfordrer Kommunaldepartementet og Oslo kommune til å forlenge husleiereguleringen i Oslo i minimum 6 måneder. Årsaken er at forutsetningen for at opphevelsen av denne reguleringen skulle finne sted fra 1. januar 2010 ikke er til stede: kartleggingen av antall leieforhold er langt fra fullført og det vil ikke foreligge en endelig forskrift for støtteordningen til de som rammes av opphevelsen av reguleringen. BU vedtok også tidligere en resolusjon overfor Departementet der man ga uttrykk for sin bekymring over de sosiale konsekvenser av opphevelse av husleiereguleringen.


Bare i bydel Frogner regnes det med at dette vil koste 50 millioner kroner årlig i økte sosialutgifter, ved siden av de mange personlige tragedier som avviklingen av husleieregulering vil føre til for de mange som ikke vil kunne betale husleier som økes med opp til 200 prosent.
Siden da er det gitt midler til et informasjonskontor som bydel Frogner driver på vegne av hele byen. Det er dette kontoret som for det første skal ha en oversikt over hvor mange husstander som bor i regulerte leieforhold og for det andre gi dem informasjon. Det viser seg nå, bare 3 måneder før avviklingen av husleiereguleringen at ordningen har så store begrensinger at mange leietakere vil havne i en svært usikker situasjon og eldre ikke sikres en trygg alderdom i eget hjem. Flere, opp til 95 år gamle mennesker er allerede tvunget til å flytte på grunn av svært høye husleiepålegg. De som søker informasjon får beskjed om at støtte krever at man selger eventuell egen bil og hytte og ikke har formue utover en minimumsgrense. Med andre ord at personer som har arbeidet hele livet og nå har vært alderspensjonister i 20 år eller mer, plutselig finner seg selv som sosialklienter. Mange opplever dette som en ufortjent ydmykelse.

Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner bekymrer seg spesielt for problemene leietakere med nedsatt funksjonsevne vil møte i denne situasjonen. Mange av de berørte har til dels omfattende bevegelsesnedsettelser og tap av bil vil redusere deres frihet i hverdagen. Det er også flere synshemmede som vil bli isolert når de må flytte ut fra sine kjente omgivelser. Men for alle vil følelsen av inngripen i deres privat liv og tap av retten til å bo trygt i sitt eget hjem fordi markedskreftene slippes løs, være det verste. Den 5. oktober er altså den europeiske Leieboernes dag og ITU, som er den europeiske leieboerforeningen vil sende ut en bekymringsmelding over det som er i ferd med å skje i Norge. Det er en grunnleggende menneskerettighet å slippe inngripen i eget privatliv, og en menneskerettighet å kunne bo trygt i eget hjem. Vårt land er i ferd med å bryte disse rettighetene. I tillegg kommer at resten av Europa nå beveger seg i retning av husleieregulering for de som ikke har råd til å kjøpe egen bolig, og det arbeides for at retten til regulert leie blir tatt inn i Lisboatraktaten. Situasjonen i Norge står i skarp kontrast til dette.

Det er derfor BU konkluderer med at ”det må være et offentlig ansvar å kompensere for de problemene som oppstår fordi støtteordningen er etablert for sent til å kunne fungere etter hensikten”. Regjeringen og Oslo kommune har ikke gjort nok for å unngå en serie av personlige tragedier, konflikter og utkastelser som vil følge av opphevelsen av husleiereguleringen, dersom man ikke besinner seg i tide – og tiden er nå svært knapp.

Ingen kommentarer: