tirsdag 16. januar 2007

LO-konflikten - egentlig en EU-kamp?


Aftenposten melder (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1601610.ece) at den egentlige årsaken til duellen mellom Valla og Yssen er ikke i seg selv en personalkonflikt men at eks-stalinisten Valla ble sur fordi FAFO kom med en rapport som oppsummerer 10 år med EØS avtalen at det er klart at Norge bør inn i EU. Såvidt jeg erindrer skal også Valla ha blitt kritisert for lite innsats og interesse for internasjonalt arbeid (som var Yssens arbeidsområde) og forlangt dette omskrevet, liksom andre deler av FAFO rapporten.


Forbauset, noen?


Det er vel ikke overraskende at en venstresosialist som Valla ikke gleder seg over at fagbevegelsens eget forskningsorgan (iallefall tidligere) sier sannheten - at EØS forlengst er gått ut på dato og at det ikke gir landet andre rettigheter enn å motta EUs lover og inkorporere dem i norsk lovgivning! Sannheten gjør vondt særlig for EU-motstandere. Heller ikke rart at Nei til EUs leder støtter Valla i kritikken av forskningsrapporten. Er det ikke også typisk for tilhengere av mindre demokratiske ideologier (les: kommunisme) å ville ENDRE en forskningsrapport dersom konklusjonene ikke passer med det som for dem er politisk korrekt??! Dette gir en flau smak for oss som daglig følger EUs integrasjonsprosess og ser hvor meget det betyr for folks hverdag såvel i Norge som i EUs medlemsland. EU gir oss tilgjengelig busstransport i byene, EU krever friskt drikkevann og EU setter sterkere miljøkrav enn de selvoppnevnte naturvernerne i SV.


Og LOs leder vil ikke høre sannheten; det har hun jo til felles med resten av nei-siden. Pussig også, når man tenker på at Tjenestedirektivet fra EU faktisk ble fremforhandlet sammen med ETUC, som da LO visselig er medlem av? LO har til og med et representasjonskontor i Brussel, og har hatt det helt siden EØS-avtalen kom til, og de har anledning til å samarbeide fullt med sine kolleger i den europeiske fagbevegelsen. Er da ikke LOs leders synspunkter noe absurde?Neida, det henger på greip, dersom man mener at EU er en kapitalistisk konspirasjon som er dannet for å binde Europa til markedsliberalismen og undertrykke arbeiderklassen. Og som mener at internasjonalt arbeid er bortkastet tid når det er nasjonalt man kan opptre som maktmenneske.


Valla drev jo lenge valgkamp fra en rent korporatistisk modell - interesseorganisasjonene skrev "samarbeidsavtale" med LO for å få veltet den borgerlige regjeringen lenge før den formelle valgkampen var i gang. Rart at det bare var Venstres leder som reagerte og sa at det er skadelig for norsk demokrati at den korporative kanal virket på siden av det etablerte parlamentariske demokrati. Men hvor bekymret er Valla og hennes sosialistiske meningsfeller for demokratiet? Ja til rød makt, nei til EU!

Ingen kommentarer: