fredag 26. januar 2007

FN for strutser - EU for de som vil noe!


Hanne Skartveit hadde 25. januar en god artikkel i VG kalt "Det norske FN-trikset". Poenget hennes er at FN brukes som et mantra for sentrale norske politikere som Bondevik som brukes for å slippe å diskutere hvorfor Norge ikke er medlem i EU. Da er det bedre å late som FN er tilstrekkelig for å løse verdens problemer. ..

Bakgrunnen for Skartveits artikkel er at Bondevik kritiserte USAs egenrådige stormaktspolitikk og satte opp FN som et legitimt verdenspoliti.
Jeg skal ikke snakke om FN - det er utvilsomt et legitimt forum der verdens små kan komme til orde på en likeverdig måte. Folkeforbundets sammenbrudd og fascistenes seier i slutten av 30-årene viste hvor viktig et slikt forum er.

Men FN har alvorlige svakheter, i det man ikke kan fatte beslutninger som kan binde medlemmene og faktisk bidra til en positiv utvikling. Det er bare EU som er en regional organisasjon som kan gi et utslag i verdenssamfunnet. Selv uten at grunnlovstraktaten er på plass kan EU i dag samordne medlemslandenes utenrikspolitikk og utgjøre en maktfaktor vis a vis verdens store og små maktpolitikere. Europa er i ferd med å finne seg selv, og alt må gjøres for å styrke en felles europeisk indentitet som grunnlag for en felles politikk. Klager man over USAs egenrådighet er det jo desto mer logisk å styrke vårt Europa - med EU som felles styringsorgan som taler våre interesser som europeere?

Norske politikere må slutte å være "tilbakeholdne", men tørre å tale åpent ut om Norges demokratiske underskudd - at vi faktisk står uten stemmerett i vår egen verdensdels viktigste forum, at vi er utenfor den beslutningsprosessen som påvirker norske borgeres hverdag. For ærlighet - for Europa!

Ingen kommentarer: