fredag 26. januar 2007

De pro-konstitusjonelle samler seg


Da er dagen kommet for at de 18 nasjonale tilhengerne av EUs grunnlovstraktat (når skal man slutte å kalle det en konstitusjon??!) samler seg i Madrid. Skulle gjerne vært der, men jeg er hverken minister eller fra et EU land, alas! De har fått mye kjeft av dem som mener de splitter EU ved ikke å tie musestille om støtten sin til grunnlovstraktaten. Faktisk også av Merkel som har formannskapet i EU! Og dette av hensyn til to land som stemte mot, samt antiintegrasjonistene i Storbritannia.


Varm EU-tilhenger som jeg er mener jeg dette er feil av toppfolkene i Berlin. Det må være tillatt å anskueliggjøre at det faktisk er et flertall som er for grunnlovstraktaten, som vil ha fart i EUs dybdeintegrasjon før organisasjonen går helt i stå og vi får en ny "eurosklerose" med 27 medlemsland. Uten grunnlovstraktaten ingen flertallsavgjørelser - og dermed risikerer man veto, stans i beslutningsprosessen på områder som ikke er helt trivielle, og for eksempel ingen europeisk felles sosial- og rettighetspolitikk.

Dersom man merer alvor med ønsket om en felles velferdsnivå for borgerne i EU må man gi EU de verktøy som trenges for å sikre det. Pr. i dag er for eksempel rettighetslovgivning fremdeles underlagt regelen om ensstemmige avgjørelser, noe som gjør at Europakommisjonen ikke våger å ta noe initiativer i retning av nye lovforslag for å beskytte folks fundamentale rettigheter utover i arbeidslivet. Bare med grunnlovstraktaten kan man sikre at EU går et skritt videre, betyr noe for vern av folks integritet og verdighet - og dermed får en styrket legitimitet for folk flest!

Ingen kommentarer: