fredag 6. september 2013

Tegnefilm mot “rullestolkrav”

Selvaag og OBOS har laget sin egen lille propagandafilm til valgkampen: http://boligvalg2013.no/http://boligvalg2013.no/. I tegnefilmen ser vi et yngre, søtt tegnet par som lurer på hva de skal stemme, og budskapet er at man må spørre partiene om de bl.a. er for å avskaffe “unødvendig fordyrende regelverk”.

For de som har fulgt med på de to firmaenes flerårige korstog mot funksjonshemmede og for et ekskluderende boligmarked, er det ikke vanskelig å gjette at budskapet primært gjelder universell utforming. Og uansett hvor subtile de forsøker å være, er det ikke vanskelig å gjette at det er den blåblå siden de ønsker seg i regjeringsposisjon – siden disse partiene, Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre (samt Miljøpartiet de Grønne) alle har uttrykt ønske om å fjerne “unødvendig fordyrende “ krav – selv om de forkler budskapet etter evne.

Bortsett fra det bisarre ved at “grønne” partier som Venstre og de Grønne kjemper mot kostnadsdrivende bestemmelser i TEK 10 og plan- og bygningsloven, og at disse omfatter krav til miljø og energi, ved siden av universell utforming, er det tragisk at man driver en hel politisk kampanje basert på feilinformasjon.

Selvaag og OBOS er ikke lenger entreprenørbedrifter men utbyggere og administrasjonsselskaper som har inntjening som viktigste interesse. De høye boligprisene strider ikke mot deres interesser men det er behendig å kunne peke ut “rullestolkravene” som en syndebukk. De har ført en vellykket løgnpropaganda som er kjøpt i mange borgerlige kretser, men etter som entreprenørbedrifter som Skanska satser på god planlegging og innovative løsninger vil Selvaags og OBOS’s negative kampanje ramme dem selv. At de opererer med stadig høyere beregninger på hva krav om universell utforming koster, viser bare at disse selskapene er dårlige på så vel planlegging som på innovative løsninger og har forlatt prinsippet om sosial boligbygging og integrasjon.

For å gjenta til det kjedsommelige: forskningsmiljøer, entreprenører og arkitekter avviser påstandene fra Selvaag og OBOS, kjøpt av de blåblå, om at universell utforming er spesielt kostnadsdrivende. Avstanden mellom påstandene om en kostnad på opp til 600 000 kroner pr. enhet, og de dokumenterte 2 % av de totale byggekostnadene (Skanska nevner 40 000 kroner i verste fall pr. bolig) er så enorm at man må stille seg spørsmål om motivene til de som investerer i å lage tegnede propagandafilmer for å få Siv og Erna til makten.

Ingen kommentarer: