torsdag 21. april 2011

Nå skal de trygdede tas - igjen

Dagens NRK nyheter viser at Arbeids- og inkluderingsdepartementet, AID, har fått gjennomført en undersøkelse om hvor omfattende misbruket av syketrygd er her i kongeriket. Det (forønskede?) svaret er kommet - NAV er minst blitt svindlet for 2 milliarder kroner av unnalurere, påstått syke og andre som angivelig misbruker systemet. Triste NAV ansatte (som ellers ikke har problemer med å gi avslag til folk med ulike behov) står frem som sannhetsvitner, for ikke å snakke om "mannen/kvinnen i gata" som sier sin hjertens mening i påskesola om disse latsekkene som lever høyt på sykepenger.

Man kan undre seg over hvorfor AID bruker så mye ressurser på å finansiere slike undersøkelser, bortsett fra å ha et grunnlagsmateriale for å sette inn enda en offensiv mot landets trygdede. Vi har godt kjennskap til hvordan brukerne av systemet føler seg mistenkeliggjort av NAV, vi vet godt hvor vanskelig mange føler at det er å trenge inn i det byråkratiske spindelvevet som NAV systemet utgjør og hvor mange som faktisk trenger hjelp, som til slutt gir opp kampen og ikke får de godene de skulle ha rett til i en såkalt velferdsstat.

Mitt spørsmål til Departementet er: har man brukt like store, eller større ressurser som de har brukt til denne slags mistenkeliggjørende undersøkelser - på å få de som faktisk ønsker arbeid men ikke får det, pga. arbeidsgivernes holdninger og mangel på fleksibilitet, tilbake i jobb? Hvor mange kroner har AID brukt på å gjøre noe med at bare en av 10 arbeidsgivere vil så mye som innkalle en blind arbeidssøker til jobbintervju? Hva gjør AID med at NAV har saksbehandlere som anbefaler akademisk utdannede funksjonshemmede å bli snekkere?

AID satser mye på å "ta" de som misbruker systemet - hva gjør de for å "ta" arbeidsgiverne som bidrar til holde de som ikke er i tipptopp helsetilstand utenfor arbeidsmarkedet? Eller til å forhindre at de som har jobb men blir syke, ikke kastes ut av arbeidslivet?

Vennligst bruk skattepengene mine på en bedre måte, minister Bjurstrøm!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du synes det er greit at 2 mrd av dine skattepenger går til folk som svindler trygdesystemet? Disse pengene kunne f.eks. blitt brukt til de tiltak du etterlyser.

Lars Lööw sa...

Väl skrivet - ser att debatten liknar den som förs här.

Rudolph Brynn sa...

Det spesielle er at saksbehandlerne kommenterer at de "vet" at systemet blir misbrukt men "kan ikke gjøre noe". Det er neppe noen som tviler på at det forekommer misbruk - men NAV-folkene stiller seg selv i et rimelig dårlig lys når de selv ikke følger opp. Det er i beste fall tjenesteforsømmelse.