torsdag 17. desember 2009

God Jul og Kaldt Nytt År for Oslos leieboere

Da er det klart – etter et farseaktig spill på Stortinget der Venstre la frem et forslag om utsettelse av opphevelsen av husleiereguleringen som de angivelig glemte å varsle andre Oslo-politikere om, bestemte Oslos bystyre i går at husleiereguleringen faktisk skal opphøre 1. januar. Den begeistringen som Helse- og sosialkomiteens tverrpolitiske vedtak om utsettelse hadde vakt hos de 3500 Oslo-borgerne som risikerer å miste hjemmet etter jul, sloknet dermed i vinterkulden.

Det blir fritt frem for husleiepålegg på 200 % eller mer og selv for de som har litt sparepenger vil dette si at de ikke bare mister sine hjem etter 20-50 års botid eller mer, men også sin økonomiske ryggdekning. Senterpartiministerens stadige repetisjon av gårdeiernes argument om at ”de har jo hatt ti år på seg til å finne en ordning” er selvsagt tøv – de som blir rammet nå er de som ikke hadde ressurser til å ordne seg på de ti årene. Hvordan skal en uførepensjonist eller en 80-åring få seg boliglån når det er så vidt at pensjonen har dekket den regulerte leien? Støtter kommunalministeren virkelig Fremskrittspartilederen i Oslos retorikk om at ”det ikke er en menneskerettighet å bo i Oslo”? – Det er nok så at det ikke er mange senterpartivelgere i bydel Frogner, men en minister bør være ansvarlig for hele befolkningens vel, ikke kun for de menneskene som avgir stemme til ministerens parti..

Trist blir det også for de som sier opp leieforholdet nå og som må betale 3 måneders leie før de forsvinner til en eller annen ettromshybel eller sosialbolig for å avslutte livet. Takket være Fremskrittspartiets byråd Listhaug blir det heller ingen hjelp å få til den lille utgiften på 60 000 kroner eller mer. Og den stadig like uklare forskriften som Kommunaldepartementet skriblet ned i høst, har ingen dekning for dette.

Men det de fleste av våre ”folkevalgte” heller ikke ser er at det ikke er bare disse 3500 gamle og funksjonshemmede som blir rammet av deres nyliberalistiske julefest, men også svært mange andre. Unge som flytter til Oslo, ungdommer som ikke har rike foreldre som kjøper leiligheten for dem men må leie, og andre får like store problemer. For å få boliglån må du ha en viss egenkapital. Det blir nærmest umulig å bygge opp når absolutt alt man får skrapt sammen skal gå til husleie. Dette blir en hovedstad for de rike – andre blir etnisk renset.

…så, mens vintermørket senker seg og våre politikere snakker om hvor interessert de er i global oppvarming, har de gjort sitt for å støte en liten og ”uvesentlig” gruppe mennesker ut i den helt store kulden.

Det er en skam som for alltid burde være klistret til de som er skyldige.

Ingen kommentarer: