onsdag 1. desember 2010

Unge Høyre og korstoget mot funksjonshemmede

Dagens avis forteller oss at Unge Høyres leder er enig i at det trenges et ungdomsopprør mot de høye boligprisene og at det først og fremst må gjøres opprør mot kravet om universell utforming. De slutter seg dermed, ikke overraskende, til Selvaags, Fremskrittspartiets og andre liberalistiske krefters korstog mot at ungdom (og andre) med funksjonsnedsettelser skal kunne bo der de vil og besøke hvem de vil - som såvel unge Asheim som andre tar som en selvfølge. Det er trist, men det er særdeles viktig for velgerne å merke seg.

Selvaag og deres liberalistiske støttespillere har valgt å fokusere på snusirklene for rullestoler på bad, som er en del av kravene i Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven. Dette for riktig å kunne få frem det absurde i "statens" på legg om at alle boliger skal være for "de handikappede" og at alle nå skal betale dyrt for å få en "handikappleilighet" de ikke har bruk for. Det er i seg selv tåpelig å flagge sin uvitenhet og antikke holdninger på en slik måte, men det rammer også en gruppe mennesker meget hardt som alltid har vært utestengt fra et normalt sosialt liv. Ikke på grunn av egenskaper ved seg selv, men på grunn av et samfunn som aldri har tatt seg bryet med å fjerne unødvendige fysiske barrierer. I USA innså man for lenge siden at kun lovpålegg tvinger næringslivet og andre til å fjerne barrierene og tenke innovativt. I Europa er denne tanken på fremmarsj og EU har gitt et mandat til standardiseringskomiteene til å lage en standard for universell utforming som alle myndigheter i Europa skal følge. I Norge har vi vært i forkant med plan- og bygningslovens krav. Det er sørgerlig at enkelte deler av byggenæringen, som nå støttes av det ytterste høyre i Norge, skal forstå så lite av at det handler om alles rett til selv å velge hvor man vil bo og hvem man vil besøke.

Jeg er helt enig i at boligprisene er for høye, ikke bare for unge men for enhver som ikke er mangemillionær, har rike foreldre eller ikke vil låne seg til fant for resten av livet. Men dette argumentet er selvfølgelig en stråmann for Unge Høyre. - Hvor var de, da husleiereguleringen ble opphevet og leiemarkedet eksploderte, noe som rammer unge, eldre og funksjonshemmede? Hvor er Unge Høyre når folk protesterer mot meglernes profittmaksimering og alle triksene for å blåse prisboblen stadig større?
Asheims og Unge Høyres utspill om at opprøret først og fremst må rettes mot kravet om tilgjengelighet for funksjonshemmede viser høyresidens sanne holdninger til personer med nedsatt funksjonsevne.

Det er en åpen og ærlig krigserklæring mot det som mennesker med noenlunde utviklet etikk ser på som en selvfølge, nemlig at alle har rett til å være en del av samfunnet. At noen skal straffes for sin nedsatte funksjonsevne ved å sperres ute fra deltakelse i arbeid, utdanning - eller som det dreier seg om her, et alminnelig sosialt liv - burde være en holdning som hører historien til. Selvaag, Fremskrittspartiet og Unge Høyre viser oss klart at det ikke er tilfelle.

La oss huske dette utspillet, ikke minst ved neste valg..

3 kommentarer:

Maja Arnestad sa...

Viktig innlegg, men det er ingen grunn til å ha store forventninger til høyresiden når det gjelder å legge bånd på markedet for å fremme inkludering og likestilling.
Veldedighet er mer Unge Høyres stil, hvis man ikke selv kan bekoste en kostbar ombygging av sin bolig legging i ettertid (som Unge Høyres Astrup sikkert kan).

Henrik Sandsmark sa...

"Unge Høyre og korstoget mot funksjonshemmede"

Slike formuleringer forbinder jeg med den populistiske høyresiden.

Jeg er egentlig ganske sosialistisk av meg, men fullstendig firkantede regler som denne dytter meg mot høyre.

Jeg har ingen tro på at denne bestemmelsen i særlig grad vil gjøre handicappede mer "integrerte". Ingen vil bo i de nye blokkene sammen med dem, siden det er for dyrt.

Et annet problem i dag er at det ikke er mulig å angripe interessene til noen som er svakerestilte.

Jeg er i stor grad en utilitarist. En slik bestemmelse vil ikke gjøre verden til et bedre sted. Jeg foreslår en forskrift der alle nye bygninger må ha NOEN tilrettelagte leiligheter, så kan vi heller bruke de sparte ressursene på andre tiltak for handicappede.

Hvorfor starte en krig mellom studenter og handicappede? Det kommer ingen til gode! La oss heller fokusere på vinn/vinn enn tap/litt vinn.

Karl-Erik Tande Bjerkaas sa...

Det var nå godt at det ikke var NRK en gang til. Flott blogg som setter snur en sak som står på hodet riktig vei igjen.

Stå på!