onsdag 8. september 2010

NRK og "de dyre funksjonshemmede" - neste episode


Så er vi igang igjen med en Dagsrevyreportasje der tiltak for universell utforming av samfunnet presenteres som noe som er spesielt rettet mot funksjonshemmede - og ikke noe som er til alles fordel. NRK fulgte i dag, 8. september opp sin ensidige fokusering på "kostnadene" ved å gjøre bygninger og omgivelser tilgjengelige, sist gang handlet det om Ombudet, denne gangen om boliger. Nå er det hensynet til unge nyetablerende boligkjøpere som settes opp mot "spesialtilpasning for funksjonshemmede" (elegant illustrert av en rullestolbruker som skal på toalettet).

Sannhetsvitner er en OBOS talsmann som erkærer at boligene blir fra 100.000,- til 600.000,- kroner dyrere og - selvfølgelig - en Selvaagtalsmann som erklærer at prosjekter de har igang med å lage boliger særlig rettet mot førstegangsetablerende ungdom nok må skrinlegges, og boligene selges til mer pengesterke grupper. Årsak: Kravene om "spesiell tilrettelegging" for disse funksjonshemmede. I kveldssendingen fikk vi enda et vitne i Unge Høyres leder Asheim som er "forbauset" og støtter NRKs implissitte konklusjon om at handikapptilpasningen nok vil ramme unge særlig hardt og at det nok må innføres unntak fra de strenge bestemmelsene.

Én ting er at at NRK på nytt intervjuer alt og alle om hva de mener om "spesialtiltak for funksjonshemmede" - unntatt personer med nedsatt funksjonsevne selv. Disse samfunnsborgerne fremstilles igjen og igjen indirekte som en kostbar samfunnsbyrde, når de ikke stakkarsliggjøres av pressen som sørgerlige eksempler på folk som har det vanskelig.
En annen ting er at statskringkastingen driver svært dårlig journalistisk forhåndsarbeid når de lager disse ensidige "kostnadsreportasjene". Dersom journalistene hadde lest Teknisk Forskrift til plan- og bygningsloven skikkelig, hadde man kanskje forstått at kravene gjelder universell utforming og ikke "spesialtilpasning". Hadde de gått inn i dette begrepet ville man sett at kravene skal gjøre boliger tilgjengelige for alle, ialle faser av livet, og ikke bare "de funksjonshemmede". Gravide, folk som har tunge løft, folk som har brukket benet og ikke minst eldre har alle glede av at samfunnet er tilgjengelig. Bildet av rullestolbrukeren som skal på do viser hvor lite Rikskringkastingen har forstått av kravene i forskriften.

Det er også forbausende at NRK nå tar opp en debatt som allerede har vært kjørt. Selvaag, som her igjen fikk slippe til med sine argumenter om hvor dyrt allting blir med universell utforming, kjørte som kjent denne debatten for en god tid tilbake, og fikk mye spalteplass spesielt i den mørkeblå Nettavisen. Denne fremstilte kravene som absurde og latterlig byråkratiske. Vi som fulgte debatten husker også de brunstripete meningene som "folk flest" fikk spalteplass til, der den mildeste kommentaren var at "snart er det bare kommunister og handikappede igjen i dette landet". - Etter hvert klarte noen, som Standard Norge, å få litt fakta på bordet, nemlig at universell utforming er svært lønnsomt for samfunnet ikke minst fordi befolkningsfremskrivingen viser at ca 1/4 av Norges befolkning vil være over 67 år gamle innen 2040/2050, og at vi alle vil kunne ha glede av hjem som er beboelig uansett fysisk funksjonsevne eller livsfase. I dag er faktisk bare 7 % av norske boliger fullt tilgjengelige. Det betyr faktisk at svært mange ikke har den samme rett til å velge hvor man vil bo/fortsette å bo, som de som er uten fysiske problemer. De tiltak som skal gjøres i forbindelse med universell utforming av nye boliger utgjør maksimum 2 % av de totale utgifter - dette er allerede beregnet i såvel Norge som i utlandet. Ombygging av eksisterende boliger når behovet oppstår er betydelig dyrere. - Hvorfor fokuserer ikke NRK på dette?

Dersom man ikke gjør tiltak nå for å oppfylle krav til universell utforming av nye boliger, vil man i fremtiden få eksplosive kostnader knyttet til å bygge om utilgjengelige boliger. For dem som tvinges til å forlate sitt hjem og inn på sykehjem vil manglende tiltak i dag gi fremtidens generasjoner en betydelig større regning enn det OBOS og Selvaag og andre klager over hva angår universell utforming.

Det er også utrolig at NRK ikke fokuserer på den prisboblen i det norske boligmarkedet som faktisk er problemet, og som utvilsomt lager vanskeligheter for unge som skal etablere seg, og for alle andre uten meget stiv lommebok. Det er prisene og markedet som er problemet, ikke funksjonshemmede.

NRK som for en tid siden satte kvinnediskriminering opp mot "universell utformingstiltak" for funksjonshemmede, er nå opptatt av å sette ungdom og andre med dårlig råd opp mot funksjonshemmede. Hvorfor denne ensidige journalistikken? - Jeg har tillatt meg å illustrere artikkelen med en historisk plakat fra en tid der statskontrollerte medier (i Hitler-Tyskland) også drev fokus på hva funksjonshemmede "kostet" samfunnet. Jeg tviler på at Norsk Rikskringkasting har et ønske om å trå i disse fotspor?

NRK bør skamme seg over å være med på å peke ut syndebukker og bidra til diskriminerende holdninger overfor funksjonshemmede i en situasjon der mange har det vanskelig.

8 kommentarer:

Lars Ødegård sa...

Jeg har bare en kommentar til dine anførsler Rudolph. Glitrende reflektert, særdeles poengtert, og ikke minst - veldig godt formulert!

Line Hansen Kamhaug sa...

En funksjonshemmet blir veldig ofte vist som en person i rullestol - og bare det eksempelet viser liten forståelse for det komplekse begrepet funksjonshemmet. Jeg var på tur med en venninne som har revmatisk sykdom (leddgikt) og et av hennes problemer er blant annet nedsatt styrke i hendene. På hotellet var vannkranen i dusjen veldig fancy, men litt vanskelig å skru på. Det resulterte i at jeg måtte sette på dusjen for henne (samt skru opp maskaraen etter på - det var en særs dårlig dag). Jeg måtte selv ta i litt for å få på dusjen da skrumekanismen var hardt skrudd igjen av forige gjest. Hadde hun vært alene måtte hun enten a) ringe resepsjonen og få hjelp til å sette på dusjen (noe hun fakstisk har måttet gjøre en gang) eller b) ikke dusje den dagen.

På Hotell 33 på Økern i Oslo har de også veldig fancy vannkraner på toalette, og de er både vanskelig å skru på og igjen for de fleste, spesielelt med våte hender - noe som i seg selv heller ikke er sanitært. Små endringer og en tanke på universell utforming ved bygging og oppussing vil komme flere til gode enn "de derre funksjonshemma".

Kirsti Cath sa...

Veldig god kommentar!

Rudolph Brynn sa...

Takk for alle positive tilbakemeldinger! Dagens reportasje i Dagsrevyen viser at det er svært langt igjen her i landet før man innser at mangel på tilgjengelighet er diskriminering.

Ingjerd sa...

Noen burde sende dette innlegget til NRK. Glimrende skrevet. Jeg ble selv nokså forarget da jeg så disse to innslagene i Dagsrevyen.

Det er jo kombinasjonen av boligspekulanter, for lite utbygging i Osloområdet og prisbobler som er problemet og årsaken til stive priser - ikke størrelsen på badet.

Og siden når ble utbyggerne så bekymret for at ikke studenter har råd til egen bolig? Dette lukter egeninteresse!

Unknown sa...

Godt skrevet, og du deles flittig på Facebook.

Rudolph Brynn sa...

Takk igjen for positive kommentarer! Jeg har sendt innlegget "Åpent brev til NRK" som står på denne bloggen både til journalisten og til Kringkastingsrådet, som skal kommentere saken etterhvert.

Anonym sa...

ma sjekke:)