søndag 17. mai 2009

Ny handlingsplan for universell utforming



Den 15. mai ble Regjeringens nye handlingsplan lagt frem. Målet er at Norge skal være universelt utformet innen 2025!


Standardisering står sentralt i handlingsplanen og det understrekes at Standard Norge er en viktig instans i departementenes og direktoratenes arbeid med å utvike eller finansiere utvikling av standarder for universell utforming. Handlingsplanen viser til at det foreligger standarder for tilgjenglighet til websider, reiselivsmål og skjøtsel og drift av park- og landskapsvernområder, samt at standarder for universell utforming av byggverk, uteområder, reisekjeden og offentlige anskaffelser er under utarbeidelse. Internasjonalt samarbeid og samordning nevnes også som en viktig del av prosessen.


Et konkret tiltak under punktet indikatorutvikling og standarder er Tiltak IS2 Utvikling av standarder for universell utforming. Det skal utvikles standarder for universell utforming – viktige områder er bygg uteområder, transport og IKT. Gjennomføring er fra 2009.05.Tiltak IS 3 Inkorporere systematisk universell utforming i standardiseringsarbeidet fra forbrukersiden, omfatter å igangsette prosjekt med sikte på å kartlegge spesifikasjoner for tilgjengelighet og universell utforming av tjenester på ulike områder. Kartleggingen følges opp av konkret standardiseringsarbeid innen varer og tjenester. Her starter også gjennomføringen fra 2009. Ansvarlig for begge tiltak er Barne- og likestillingsdepartementet.


Handlingsplanen satser på fire hovedinnsatsområder i handlingsplanen: uteområder/planlegging, bygninger, transport og IKT. Innen disse innsatsområdene skal det foretas prioriteringer mht. tidsfastsettelse for tiltakene, bl.a. hvilke bygningskategorier som skal oppgraderes og rekkefølgen av disse. (I diskriminerings- og tilgjengelighetsloven har man i utgangspunktet ikke inkludert eksisterende bygninger mht. krav om universell utforming men Regjeringen har bestemt å gjennomføre dette prinsippet for eksisterende bygninger men i prioritert rekkefølge). Standardisering er involvert i tiltakene på de fire hovedsatsningsområdene.


I tillegg skal det fokuseres på noen tverrsektorielle perspektiver. Det gjelder kommunesatsingen, statens bruk av ikke-økonomiske virkemidler, standardisering m.v.
I pressemelding fra Barne- og likestillingsdepartementet sies det at ”Regjeringen legger opp til skrittvis gjennomføring av den mest omfattende satsingen på universell utforming noensinne”. Blant de virkemidler som nevnes er bruk av offentlig markedsmakt og forvaltningsmakt (offentlige anskaffelser, etatsstyring og bevilgningsmakt). Dette vil være i tråd med de virkemidler som brukes i EU og de europeiske medlemslandene. I tillegg lanserer man en egen kommunesatsing med utviklingsprosjekter i fylker og kommuner. Midler kan også tas fra den finanspolitiske tiltakspakken for arbeid som støtter kommunale tiltak for tilgjengelighet gjennom vedlikehold og nybygg.

Ingen kommentarer: