mandag 3. januar 2011

Nytt år med gufs av det gamle


Allerede på den tredje dag av det nye år 2011 fikk vi i Dagsrevyen et gufs av fortidens tankegods når det gjelder spørsmålet om alle mennesker skal ha rett til å bo der de vil i vårt samfunn. Norsk Eiendomsmeklerforbund sluttet seg til de som mener at denne retten ikke skal gjelde for personer med nedsatt funksjonsevne, eldre og andre som ikke er i riktig god fysisk form og som derfor vil ha glede av tilgjengelighet til boliger flest.

Bakgrunnen var Dagsrevyens innslag i forbindelse med at vi får en ny sentralbanksjef, som spådde ikke bare renteoppgang men også høyere boligpriser, noe som burde få både den ene og den andre gjeldstyngede husholdningen til å tenke seg om og vise økonomisk forsiktighet. Dette fikk han støtte for fra Norsk Eiendomsmeklerforbund som beregnet en stigning i boligprisene på ca. 8 % i året som kommer. Det som må gjøres, mente de, var å legge til rette for økt boligbygging, slik at man unngår en markedsboble ved at prisene eksploderer fordi det er mangel på boliger.

Så langt, intet å bemerke, bortsett fra at d'Hrr økonomer ikke diskuterte hvordan man skal kunne få bedre kontroll over et marked og en prisøkning som gjør at stadig flere får problemer med å kjøpe, at flere stifter gjeld de må slite med i mange år, og at det samtidig er mangel på utleieboliger. I dag har man i Oslo en gjennomsnittspris på Kr 8.000,- pr. rom (!) skal vi tro avisene. Eiendomsmeklerne og økonomene mente derimot altså at det gjelder å bygge mer for å holde prisene fra å klatre enda mer.

Interessant nok, men så føyde man til at "da må man slippe krav om miljømerking og universell utforming" som - og det vet jo alle som har fulgt Selvaags korstog mot funksjonshemmede de siste år - er det som virkelig skaper høye boligpriser! Vi har dermed en situasjon der ikke bare enkeltbedrifter som Selvaag og OBOS driver propaganda mot at alle skal ha den samme rett til å bosette seg der man ønsker, og besøke sine venner der de bor, men også en større interesseorganisasjon. Det er interessant at organisasjonen slår sammen miljøkrav og universell utforming som noe som er prisverdig, men kostnadsdrivende - altså noe negativt. Det er synd at NRK atter en gang lar slike påstander og utsagn få stå uimotsagt, men det er en annen diskusjon. Vi har ferske beregninger som taler imot påstandene når det gjelder hvor "fordyrende" universell utforming faktisk er når man inkluderer det i designfasen av et bygg. Men dette forties når næringsinteressene skal tale.

Det er trist når det mer og mer systematisk skapes et bilde av at universell utforming - og miljøhensyn - er for spesielt interesserte og egentlig ikke angår "flertallet". Næringslivet bruker sine ressurser på propaganda som skal skape et skille mellom de med "spesielle behov" og forbrukerinteressene forøvrig. Det er ikke fellesskapets interesser i form av integrasjon og like muligheter for deltakelse - men næringsinteressene som skal telle. For at næringsinteressene skal selge har kapitalismen alltid fokusert på billige produkter som et (tilsynelatende) flertall skal kunne kjøpe mer og mer av, enten de trenger dem eller ikke. Bolig er noe man virkelig trenger. Meklerne spiller et interessant spill når de samtidig driver prisene til værs og fremstår som de bekymrer seg over folks lommebok. Det er en nedrig propaganda å rette søkelyset bort fra kontroll over markedskreftene og i stedet atter en gang legge skylden på funksjonshemmede og byråkratiet som stiller "unødvendige" krav om universell utforming.

Ingen kommentarer: