mandag 17. januar 2011

Mandag i Brussel


Da er det tid for årets første jobbreise til "min andre hjemby" Brussel! Det skal jobbes med standardisering innen universell utforming av bygg med henblikk på offentlige innkjøp - med andre ord offentlige bygg og arbeidsbygninger. EU arbeider for universell utforming gjennom mandater til standardiseringsorganene i Europa, CEN, CENELEC og ETSI. Mandatene gis spennende navn som M376 (universell utforming av IKT) eller M420 (universell utforming av bygninger) og dette gir ressurser til å sette ned arbeidsgrupper som vedtar standarder, veiledere og elektroniske "verktøykasser" som alle offentlige anskaffere i EØS området kan bruke.

Jeg er så heldig å være norsk representant i samordningsgruppene for begge disse mandatene. Arbeidet følger samme mønster: I fase 1 utarbeides oversikter over lover og regler for universell utforming i alle EØS-landene, samt over samsvarsvurderingssystemene i de land som krever tilgjengelighet eller universell utforming. Med andre ord - hvilke krav gjelder og hvordan sjekker man at de blir oppfylt? Disse rapportene er forøvring interessant lesning for enhver som er interessert i andre lands arbeid for at personer med nedsatt funksjonsevne skal ha tilgang til samfunnet. Fase 2 er utarbeidelsen av selve standardene, veilederne etc.

Dette er viktig arbeid ikke bare for å sikre felles krav for entreprenører og arkitekter som skal levere til det offentlige enten det er til kommuner i Norge eller fylker i Frankrike eller den spanske stat - men også for å skape forutsigbarhet for Europas ca 50 millioner innbyggere med nedsatt funksjonsevne samt den voksende eldre befolkningen - og alle andre som har nytte av et tilgjengelig samfunn. EU har også et mandat som gir standardiseringsorganene beskjed om å sørge for universell utforming generelt i alt relevant standardiseringsarbeid, men det mangler fortsatt et mandat for transportområdet. Innen jernbane er det forøvrig på gang et arbeid med universell utformingsstandarder for tog, som dreier seg henholdsvis om toaletter og kontrastfarger.

Det er veldig interessant å ha møte med eksperter fra alle kanter av Europa, f.eks. den kjente Francesc Atagall fra Barcelona som har bidratt så mye til å gjøre Barcelona og andre deler av Spania til et valfartssted for oss som er opptatt av universell utforming og helhetlig tilnærming til samfunnsutvikling. Det er også viktig å treffe f.eks. irske representanter og se hvor lik tankegangen er mellom deres land og Norge på dette området. Europeisk samarbeid handler om å utveksle informasjon og erfaringer og lære av hverandre for å nå et felles mål - ikke å legge ut om hvor flink man er i eget land! Det er synd at dette sjelden kommer frem i den norske europadebatten generelt.

Det er også fint å være tilbake i det gråværspregete Brussel og oppleve stemningen i de kjente og kjære gatene der du hører mange tungemål, ser på travelheten (når man ikke er aktivt med i den selv) og får anledning til å møte alle vennene som bor her nede. Snakk om å forene det nyttige med det behagelige!

2 kommentarer:

Christian Hellevang sa...

Hils til Frances Aragall fra meg!

Rudolph Brynn sa...

Det er gjort! Han hilser tilbake :)