torsdag 20. januar 2011

EU ratifiserer FN Konvensjonen om rettigheter for funksjonshemmede


Det var en historisk begivenhet da EU lille julaften 2010 ratifiserte FN Konvensjonen om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne, fordi dette er første gang i historien at EU som fellesskap har så vel signert som ratifisert en FN Konvensjon. . Konvensjonen skal sikre at alle personer med nedsatt funksjonsevne skal ha like rettigheter som andre borgere, bl.a. gjennom krav til tilgjengelighet. Alle EUs 27 medlemsland har signert Konvensjonen og 16 av dem har ratifisert den.

Konvensjonen setter minimumsstandarder for å beskytte politiske, sosiale og økonomiske borgerrettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne og EUs ratifikasjon er, som de uttaler i pressemelding av 5. januar 2011, et symbol på fellesskapets ønske om å bygge et barrierefritt Europa for innbyggere med nedsatt funksjonsevne, som er beregnet til å være rundt 80 millioner mennesker innen 2020, eller 1 av 6 personer. I tillegg kommer at ca. en tredjedel av eldre innbyggere over 75 år har nedsatt funksjonsevne som er aldersrelatert – dette antallet vil øke ettersom Europas befolkning blir eldre. Dette fører til at flere og flere vil oppleve samfunnsskapte barrierer på grunn av manglende tilgjengelighet, samt diskriminering.

Når EU har ratifisert Konvensjonen fører dette til at all lovgivning, politikk og programmer innen EUs kompetanseområde skal overrensstemme med Konvensjonens krav, og for de 27 medlemslandene at de skal sikre tilgjengelighet til utdanning, arbeid, transport, infrastruktur og offentlige bygg, sikre mulighet til deltakelse i valgkamp, stemmerett og politisk deltakelse for øvrig. I tillegg skal de etablere organ som skal overvåke gjennomføringen av Konvensjonen, også på EU nivå.

Dette er vidtgående krav og vil, dersom de blir grundig gjennomført, bedre forholdene for innbyggere med nedsatt funksjonsevne over hele Europa, som i dag ofte er de store samfunnspolitiske og -økonomiske taperne i store deler av Europa. Ratifiserende parter, så vel EU som medlemslandene, må informere FNs komité for rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne om hvilke tiltak som blir gjennomført for å implementere Konvensjonen. Denne komiteen er sammensatt av uavhengige eksperter og vil sette søkelyset på mangler i gjennomføringen i de enkelte land og gi anbefalinger om videre tiltak.

I første omgang vil nok EUs egen lovgivning ha størst betydning for å bedre hverdagen for de mange menneskene med nedsatt funksjonsevne i EØS-området. Vi har i dag transportlovgivning som fastsetter passasjerer med funksjonsnedsettelsers rett til fri assistanse fra transportører innen luft-, sjø-, vei- og togtransport, rett til tilgjengelige tjenester og fordeling av ansvar når det gjelder tilgjengelighet til henholdsvis infrastruktur og transportmidler. I tillegg kommer en økende grad av antidiskrimineringsbestemmelser som omfatter personer med nedsatt funksjonsevne, bl.a. i arbeidslivet. I tillegg arbeides det med en generell antidiskrimineringslovgivning for EU. Europakommisjonen ønsker å bidra til universell utforming av bygninger og IKT gjennom mandater til de europeiske standardiseringsorganisasjonene osv. Norge er berørt av det meste av disse bestemmelsene gjennom EØS avtalen, og EUs ratifikasjon av FN Konvensjonen er derfor også viktig for vårt land. Norge har ikke ratifisert Konvensjonen ennå i skrivende stund. Dette vil skje når det norske lovverket er gjennomgått slik at det ikke er motsetninger mellom dette og bestemmelser som må følges av partene som har ratifisert Konvensjonen.

Men det er en viktig historisk begivenhet at EU har gjort det, og dermed tatt et viktig skritt på veien mot et Europa uten barrierer for innbyggere med nedsatt funksjonsevne. Vi gratulerer!

Ingen kommentarer: