fredag 4. september 2009

Fremskrittspartiet, hijaber og blondiner

En yndet strategi hos FrP og deres liberalistvenner er å komme med en "frisk" påstand, ofte injurierende mot en bestemt gruppe, for så å legge seg flat eller bortforklare når noen tar affære. Da har man sitt på det tørre men påstanden "henger" liksom igjen i luften slik at de som var målgruppen for budskapet får det og fordøyer det i sin politiske bevissthet. Hensikten med et budskap er i denne sammenheng å få "folk flest" til å tygge på det og forstå at det riktig slik som FrP fremstiller det - for det stemmer jo overens med deres egne fordommer.

For alminnelige politiske meningsytringer er ikke denne taktikken nødvendig - det er bare å slå den opp ad vegger og på torg. For hatbudskap mot en bestemt gruppe er det mer nødvendig å bruke den ovennevnte taktikken. Et godt eksempel er utfallet til FrP-representanten om at foreldre bør tenke seg om før de setter barn med Downs syndrom til verden. For de er bare en belastning på samfunnet. FrP avviste at de mente dette og representanten ble ekskludert. Alt i orden? Hvorfor får jeg da høre samme argument fra andre av samme politiske oppfatning?

Så til hijaben og blondinene. Vedlagt en plakat http://osl.admaker.dfun.no/pdf/0001622287-03.pdf - som nok ikke blir fjernet, og der budskapet er formulert som en morsom vits - "Mamma hvorfor må jeg gå ut med hijab når broren min får gå ut med blondiner?". Dette er en slags dobbelt rasistisk propaganda som både spiller på folks uvilje mot islam og de som profilerer seg som muslimer, og som spiller på fordommen om muslimske menn som jakter på norske blondiner. Attpå til skal man trekke på smilebåndet over den lille jenta som uttrykker det så bra! Likestillingombudet har helt korrekt påtalt reklamen som et brudd på FrPs løfte om å unngå diskriminerende reklame i valgkampen. Men Oslo FrPs leder avviser at det er noe galt i plakaten. Med andre ord er dette holdninger som partiet ønsker å stå for og det er greit for dem å spille på hat og fordommer mot spesielle samfunnsgrupper - og det på en måte som var comme-il-faut på 1930 tallet, men som ikke skulle være det i dag.

Hvordan slipper de fra det? Ved å angripe kritikerne: "ER du for tvangsomskjæring av jenter??", "ville DU at søsteren din skal måtte gå med hijab når Norge er ferdig tvangsislamisert??" og så videre. På 1800 tallet avviste man antiimperialister som "niggervenner". I dag er retorikken mer avansert, som vi forstår. Dersom kritikerne vinner frem, er det jo bare å legge seg litt flat. Budskapet blir hengende i luften..

Det er ikke rart at FrP og liberalistene vil legge ned Likestillings- og diskrimineringsombudet!

Ingen kommentarer: