Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår å forenkle kravene i Teknisk Forskrift til plan- og bygningsloven (les: utvanne krav om universell utforming), slik at det skal være enklere for unge å komme inn i boligmarkedet: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kmd/pressesenter/pressemeldinger/2014/varsler-enklere-plan--og-byggeregler.html?id=749391
Mens minister Sanner bedyrer at regjeringen stadig er for prinsippet om universell utforming, skifter han så i neste setning over til termen "tilgjengelighetskrav" som det som spesielt virker fordyrende på boliger, i det han benytter den velkjente argumentasjonen til Selvaag, OBOS og NBBL som de har repetert som et mantra siden 2010, trolig utviklet av et eller annet PR-byrå.
Det er trist at regjeringen har lånt øre til denne begrensede delen av bolignæringen som i flere år har hamret på myten om at det er krav til universell utforming som fordyrer nye boliger. En ting er at det er diskriminerende at man henger ut en gruppes (rullestolbrukernes) behov som er det eneste som tilfredsstilles av kravene - universell utforming er et gode for alle - og stiller opp funksjonshemmede som syndebukker for prisøkningen. En annen ting er at andre deler av næringen benekter at det er disse kravene som er et fordyrende element, noe som også støttes av norsk og internasjonal forskning. Universell utforming er ikke fordyrende dersom boligprodusentene har evner til planlegging og innovasjon, og det er i seg selv en markedstilpasning (om noen år er ca. 25 % av Norges befolkning over 67 år gamle), samt at tilgjengelige boliger får økt verdi.
Rent praktisk er regjeringens forslag om reduksjon av snusirkel fra 150 til 130 cm (som de viser til at er kravet i Sverige) forøvrig et minstekrav og ikke universell utforming. Skal man fokusere nettopp på rullestolbrukere, vil et så lite areal gjøre boligen tilgjengelig kun for de som bruker de aller minste innendørsmodellene, og det vil effektivt avskjære funksjonshemmede fra å besøke andre. I tillegg er det ikke bare på badet man trenger et betjeningsområde på 150 ca, men også på kjøkkenet, ved sengen osv. Men alle, unge som gamle, trenger å kunne bevege seg inne i boligen, det burde vel egentlig heller være et mål å få kontroll over prisutviklingen før boblen for alvor sprekker, enn å få mindre og mindre boliger?
I dag er det kun 5-7 % (!) av norske boliger som har besøksstandard (ikke universell utforming) og regjeringen burde heller ha sett på hvordan man kan møte fremtidens utfordringer med en aldrende befolkning, enn å ta hetsingen av funksjonshemmede opp som offentlig politikk.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar