Vi leser i dagens avis at noen atter har laget en meningsmåling blant folket der motstanderne mot norsk EU medlemskap fortsatt er i flertall. I en kommentar blir det påpekt at det nok skyldes problemene i EU landene og at man ikke vil ta del i dem. Det er nok en analyse som har mye for seg – men så er det å gå videre i analysen.
For det første: Hvorfor har folk flest et inntrykk av at EU stort sett er i trøbbel? Fordi det er den nyhetsdekningen vi får, og som fester seg.
Det er selvsagt helt korrekt at EU-landene er i vanskeligheter pga den økonomiske krisen – men det er også andre land i verden. Men viktigere er at det er så mye ellers som skjer i EU på godt og vondt, men det får man aldri høre om, med mindre man aktivt går ut og leter etter informasjon. Og de fleste gjør ikke det (jeg selv er skyldig i å ikke ta meg tid til å gå i dybden på mange interessante internasjonale spørsmål!) – og da blir den daglige nyhetsdekning desto viktigere. Som jeg tidligere har skrevet om på bloggen: en dame fra Estland flyttet en gang etter murens fall til Norge og ble meget forundret over nyhetsbildet man fikk her i landet: Det meste handlet om norske forhold (greit nok), Midt-Østen, rariteter og sport. Hørte man noe om Europa var det som regel negativt, ungdomsopptøyer, arbeidsløshet og liknende.
Resultatet er at informasjon om svært viktige prosjekter og nyvinninger i EU-samarbeidet, og som Norge med vår kompetanse og erfaring kunne bidratt sterkt til, fullstendig forsvinner fra nyhetsbildet.
NRKs europadekning minner i stedet sterkt om nyhetsbildet man fikk servert i det gamle Sovjetunionen av vesten – det gikk stort sett ut på streiker, uro, misnøye og fattigdom og man skulle tro de vestlige samfunn sto på randen av sammenbrudd og revolusjon i 40 år. Bakgrunnen var selvsagt at man skulle forstå at kommunismen var et så meget bedre samfunnssystem. Det er neppe tilsvarende ideologisk motivasjon bak NRKs europadekning, men snarere mangel på persipert interesse. Berlinkontoret – vitalt for dekning av europeiske nyheter – er for eksempel nedlagt! Vi får primært høre om det som skjer i USA og Storbritannia når det gjelder "vestlig nyhetsdekning". Hvis det skyldes at det er lettere å forstå engelsk enn for eksempel tysk og fransk for NRKs reportere er det en patetisk unnskyldning. Hvis det skyldes at importen av fjernsynsprogrammer og filmer så til de grader har innlemmet oss i den anglo-amerikanske kultursfære er det på tide med en utvidelse av perspektivet. Storbritannia er for eksempel et tradisjonelt euroskeptisk land og dette kan svært lett bidra til den negative nyhetsdekningen vi får av saker som gjelder det kontinentale Europa. Det skjer mer i Tyskland enn arbeidsløshet, det skjer mer i Frankrike enn skandaler og korrupsjon, det skjer mer i Nederland enn anti-islamisme - og det skjer mer i EU enn byråkrati!
For det andre: Hvordan kan det ha seg at ideen om europeisk solidaritet er helt fraværende når vårt land er så flinke til å se seg selv som verdens beste bistandsyter? Hvis det er så ”ille” i EU-landenes økonomi, burde da ikke vår styrtrike oljenasjon trå til og bistå? Fordi man paradoksalt nok fortsatt anser EU som en rikmannsklubb. I vårt stereotype verdensbilde er det de tradisjonelle u-landene (tydeligvis med unntak av Pakistan, de er jo terrorister) som skal ha solidaritet, ikke andre europeiske land. Det blir helt feil at vi skulle stille opp for andre europeiske land, det får tyskerne drive med. At vi derfor bli ansett som svært egoistiske av resten av Europa betyr visst ingenting – det er ikke en del av nyhetsbildet, som snarere dyrker vårt selvbilde heller enn å pirke på grunnleggende ”verdier”.
For det tredje: Hvorfor bekymrer det demokratiske underskuddet oss ikke mer? ”Alle vet” – dersom man spør – at Norge mottar en masse lover fra EU som vi idiotisk nok må følge, pga EØS avtalen. Der stopper som regel debatten, de mest aktive mener at da burde vi si opp EØS avtalen, hvis den er så dum. Det at man tar imot lover uten at man har hatt anledning til å stemme over dem, og at det eneste som vil gi stemmerett er medlemskap i EU, det er en ubehagelig ting man nødig diskuterer i det offentlige rom. Enda verre blir det dersom man tar opp at disse EU lovene faktisk fører til noe bra – at bybussene i Oslo og Bergen er tilgjengelige pga EU-direktiver for eksempel. Skal man snakke om direktiver skal det være negativt, de er dumme og byråkratiske og passer ikke norske forhold! At dette skyldes at ingen nordmenn var med i beslutningsprosessen og fortalte om ”norske forhold” diskuteres ikke.
Nei det er ikke lett dette med EU. Det enkleste er å fortsette å være imot det, i alle fall norsk medlemskap. Vi har det jo så bra.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar