fredag 18. desember 2009

Norge bryter menneskerettighetene

En liten julehilsen fra Magnus Hammar som er generalsekretær i IUT, det europeiske leieboerforbundet:

Det är inte bara IUT (International Union of Tenants) som kritiserar Norge för dess bostadspolitik som missgynnar många hushåll, utan även FN! FN:s Kommitté för Ekonomiska, Social och Kulturella Rättigheter (CESCR) riktar i December skarp kritik mot Norge i en rapport till FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter i Geneve (Human Rights Council), för att kränka ”rätten till social säkerhet och till en rimlig boendestandard” (the “right to social security and to an adequate standard of living”.

Denna Rätt finns beskriven i flera MR texter, bl a i Konventionen om Ekonomiska, Social och Kulturella Rättigheter, artikel 11, som Norge undertecknat och ratificerat. CESCR noterar särskilt med oro det ökande antalet vräkningar i Norge, av hyresgäster som inte kan betala hyran – och att missgynnade och marginaliserade grupp är särskilt drabbade av privatiseringar av kommunalt ägda bostäder.
CESCR rekommenderar Norge att åtgärda dessa missförhållanden och att anskaffa (eng. provide) tillräckligt med bostäder till hushåll med låga inkomster och andra missgynnade grupper.

Källa: UN General Assembly A/HRC /WG.6/6/NOR /2

Ingen kommentarer: